Schlittentypen und die Auswahl des richtigen Modells

Szánkó típusok és hogyan válasszuk ki a megfelelő szánkót

Szánkó típusok és hogyan válasszuk ki a megfelelő szánkót


A tél azon gyerekek kedvenc évszaka, akik eléggé szerencsések ahhoz, hogy tudják, hogyan néz ki ez az évszak, milyen a hó tapintása és mit lehet csinálni vele. Ők nem bánják, hogy fáznak a téli hidegben, hogy piros az orruk és fagyos a hideg szél simogatta orcájuk. Őket ki nem lehet hámozni a havas tél öleléséből, amelynek nem lenne azonos a varázsa egy gyerekszánkó nélkül, amivel útat vágnak maguknak a frissen hullt havas tájban. Egy szánkó, amivel repülni lehet a gyermeki lelkesedés csúcsaira a varázslatos fehér tájakon, legyen az gyermek vagy felnőtt, hisz ez az öröm mindannyiunk lelkében megtalálható. És ez a gyermeki lelkesedés idén télen előjön és szánkózni akar!


A gyerek és a szülő számára egyaránt megfelelő szánkó


Nem könnyű kiválasztani a legmegfelelőbb szánkókat és téli kellékeket, hiszen az ajánlatok sokaságán túl figyelembe kell venni olyan tényezőket, mint a minőség, kényelem, teljesítmény és biztonság. Nagyon fontos tényező az is, hogy hol lesz használva a szánkó, inkább úton vagy lesíklási domboldalon, hol és hogyan lesz tárolva, mi a gyerek kora és súlya és hányan fogják használni.

Egy nehéz szánkót nagyobb erőfeszítéssel kell majd szállítani, de könnyebb lesz irányítani, míg egy műanyagból készült szánkóval könnyedén fel lehet jutni bármilyen magaslatra, de a nehezebb irányíthatósága miatt a lesíklás egy kihívás lesz vele.

A fenti tényezők függvényében választhatsz egy klasszikus szánkót, magas biztonsági fokkal, egy erős szánkót, mint amilyen a háttámlás szánkó, amely alkalmas az úton való hosszú sétákra, vagy egy összecsukható szánkót amely nagyon jól viseli a lesiklásokat.


A fő szánkó típusok


Amikor szánkót szeretnél kiválasztani gondolj arra, hogy a gyereked hol fogja használni a szánkót, mennyire sebes legyen a lesíklása, és hol fogod tárolni – ezekre a tényezőkre gondolva választhatsz az alábbiak közül:


Klasszikus szánkók – A legegyszerűbb modellek, általában fából készültek és fém vagy műanyag kiegészítőkkel rendelkeznek, ezek tartósak és ideálisak sétákra. Lesíklásos használat esetén kisebb dőlésszögű domboldalon ajánlott. Ha az erős, kényelmes férőhelyű Davos szánkót választod, vagy az Alpin szánkót, a gyermekednek minkét esetben felejthetetlen téli élményben lesz része.


Bob szánkó – Ideális a lesíkláshoz, formatervezése megengedi azt a lesíklási sebességet, amely bármely lesíklást egyedi élménnyé varázsol. Ebben a kategóriában találhatók a különböző fékrendszerrel és volánnal vagy fogantyúval ellátott szánkók, amelyek szükséges biztonsági mechanizmusok olyan járművek esetében, amelyeket nagyobb, az irányítást kontrollálni tudó  gyerekek használnak.


Hóroller – Tricikli formája van, nagy felületű talpakkal a kerekek helyén. Nincs szükség már előre taposott hóra ahhoz, hogy hatékony legyen a síklása és ideális sétákra, akár nem egyenletes felületen is, mivel az első lábai jól viselik az egyenetlen felületeket.


Lapos szánkó – Formája kerek, ezért nehezebb a kezelése. A fő biztonsági eleme a fogantyúi, de a sebesség és irány kontrollálhatósága nem a legjobb. Ezzel szemben a tárcsa szánkóval a szórakozás garantált, ha használata során betartanak náhány minimális elővigyázatossági intézkedést, mint a relatív szabad és alacsony nehézségi fokú lesíklópálya kiválasztása.


Összecsukható szánkó – Nagyon praktikus és azok a modellek, amelyek a fát műanyaggal kombinálják magas biztonsági fokkal rendelkeznek. A Clap’N Go típusú összecsukható szánkónak érdekes a formatervezése, erőssége pedig az előnyős tárolási és szállítási lehetőségei.


Más, gyerekeknek szánt szánkók közül még ajánljuk a felfújható szánkót, ami nagyon sima  felületekre alkalmas, olyanokra, ahol nem rögös a lesíklópálya, mivel ezektől megsérülhetnek, vagy  babaszánkók, amelyeket tolni lehet, akárcsak a babakocsikat, viszont modelltől függetlenül, a megfelelő szánkóval bármilyen telet a kisgyerekek nagy izgalommal, míg a felnőttek ugyanúgy gyermeki örömmel fognak megélni.

Vissza a blogba